Actueel

Horizon College bespaart dik 1,6 miljoen kWh door LED verlichting van Saled

horizon college

Onlangs zijn er drie locaties van het Horizon College volledig overgestapt op LED van Saled. De mbo-opleider in Noord-Holland profiteert enorm van de voordelen van LED verlichting. Naast de enorme energiebesparing, is LED namelijk ook beter voor het concentratievermogen van docenten en studenten. Dit is een belangrijk item voor het Horizon College; studenten zo goed en duurzaam mogelijk onderwijs aanbieden. 

Het Horizon College biedt veel mbo-opleidingen aan in de techniek, gezondheidszorg, handel, dienstverlening, economie en welzijn. De opleider beschikt over vier locaties in Noord-Holland. In totaal zijn er 1355 ruimtes omgebouwd en 3.899 lampen vervangen door LED. Het Horizon College realiseert hiermee een energiebesparing van maar liefst 1.633.034 kWh per jaar. Naast de hoge energiebesparing, besparen ze op nog meer vlakken. Esther Voorn, Contractmanager huisvesting en Facilitair, legt uit:

“Naast de enorme energiebesparing die we realiseren, hebben we nu nauwelijks onderhoud aan de verlichting. Hiervoor ontvingen we geregeld klachten over kapotte lampen. Nu is dat minimaal waardoor ons veel werk, tijd en uiteindelijk geld wordt uitgespaard.” 

Horizon College Alkmaar

De vestiging in Alkmaar verving in totaal 6577 lampen door LED. De school koos voor de typen TL, PLC, PLT en de vluchtwegverlichting. Hiermee zijn er in totaal 749 ruimtes voorzien van LED verlichting. Dit resulteert in een energiebesparing van 692.328 kWh en levert een besparing op van 67% op de energierekening. Op deze manier verdienen ze de verlichting binnen 4,01 jaar terug. 

Horizon College Hoorn

Het Horizon College in Hoorn pakte 324 ruimtes aan en voorzag deze van 4413 LED lampen. Ook hier bestond de keuze vooral uit TL, PLC, PLT, PLL lampen en vluchtwegverlichting. Op deze locatie wordt er een besparing gerealiseerd van 469.046 kWh. Dit betekent een besparing van 68% op de energierekening. Deze vestiging verdient de verlichting binnen 4,42 jaar terug. 

Horizon College Heerhugowaard

De vestiging in Heerhugowaard was de kleinste locatie, maar leverde wel de meeste besparing op. Zij realiseren een besparing gerealiseerd van 70%, want vanaf nu verbruiken ze maar liefst 471.660 kWh minder energie. In totaal vervingen ze 2909 lampen in 282 ruimtes. Hier is voornamelijk retrofit toegepast. Dit houdt in dat de armaturen nog in goede staat verkeren en alleen de conventionele lamp wordt vervangen door LED. Hiermee gaat het Horizon College kapitaalvernietiging tegen en besparen ze extra op de aanschaf. De vestiging realiseert hierdoor een snellere terugverdientijd, namelijk 2,28 jaar. 

horizon college

LED verlichting voor het onderwijs

LED verlichting brengt veel voordelen met zich mee voor een onderwijsinstelling. Zoals al eerder werd benoemd is dat de hoge energiebesparing, maar ook het positieve effect op studenten en docenten. Conventionele verlichting heeft een flikkering die niet met blote oog te zien is, maar die wel degelijk effect heeft op het concentratievermogen. LED is daarentegen stil waardoor mensen minder snel vermoeid zullen raken. Esther Voorn bevestigt dit:

“De verlichting bevalt ons erg goed. Het is erg mooi helder wit licht. Daarnaast merken we ook echt aan onze docenten en studenten dat ze aan het eind van de dag minder vermoeid naar huis gaan.”

Een ‘frisse school’ door LED

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft ‘frisse scholen’ in het leven geroepen. Een frisse school is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en gezond binnenmilieu. Hieronder valt de luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Het energiegebruik van veel scholen is dan ook erg hoog. LED verlichting is een middel om het energiegebruik te verlagen, maar draagt ook bij aan het verbeteren van het binnenmilieu. Hiermee kunt u dus al snel voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een frisse school.  

LED verlichting voor uw schoolgebouw?

Wilt u ook LED verlichting laten plaatsen? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.

Deze scholen profiteren ook van LED van Saled:

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]