Actueel

Verplichting energielabel C: volg deze stappen vóór 1 januari 2023

energielabel c

Het einde van het jaar is in zicht. Dé tijd om eens na te denken over wat er nog dit jaar moet gebeuren en in een korte tijd geregeld kan worden. Heeft u een kantoorpand? En nog geen energielabel A, B of C? Dan wordt het hoog tijd om stappen te zetten. Welke dat zijn, leest u in dit artikel.

Veel kantooreigenaren zullen moeten verduurzamen vóór 1 januari 2023. Vanaf deze datum moet uw pand namelijk minimaal energielabel C hebben óf u kunt zichtbaar aantonen dat u bezig bent met energiebesparende maatregelen. De verplichting van dit energielabel houdt in dat uw kantoorpand jaarlijks een energieverbruik van maximaal 225 kWh per m² mag hebben.

Energielabel C als tussenstap

Het beste energielabel is A++, het slechtste label is G. De helft van de kantoren in Nederland zit nog niet tussen label A t/m C en is dus nog niet energiezuinig. Hier vallen ook 275 overheidsgebouwen onder die nog niet aan de verplichting voldoen. (bron: NOS.nl) Gemeenten spelen een cruciale rol in deze norm, zij helpen bedrijven bij de bewustwording van verduurzamen. Maar het kan ook zijn dat ze later gaan controleren wie er wel of niet aan de verplichting voldoet. Of dit gaat gebeuren is echter nog niet bekend. Voor de meeste gemeenten is energielabel C een tussenstap. Het streven is label A, dit is het doel om naar toe te werken de komende jaren.

Zo voorkomt u dat uw kantoorpand moet sluiten

Het allerbelangrijkste voor nu is druk zetten achter het nemen van maatregelen. Als het energieverbruik van uw kantoorpand niet maximaal 225 kWh per m² per jaar is, dan mag uw kantoor, heel streng gezegd, niet gebruikt worden. Met energielabel D of lager riskeert u een flinke boete of sluiting van uw pand. Dit wilt u niet, dit willen wij niet. Daarom delen we de volgende stappen om energiebesparende maatregelen te nemen en energielabel C te behalen.

1. Controleer uw energielabel

Allereerst: controleer welk energielabel uw kantoorpand nu heeft. Dit doet u via EP-Online. Heeft u label A, B of C? Dan hoeft u niks te ondernemen. Bij energielabel D t/m G moet u aan de slag.

energielabel c

2. Overstappen op LED verlichting -> energielabel C

Als leverancier en partner in duurzame LED verlichting kunnen en willen we u graag van dienst zijn. Onze LED oplossingen worden gebruikt in de openbare ruimte, glastuinbouw en utiliteit. Veel scholen, winkels en sportclubs profiteren nu al van de voordelen van onze verlichting. Ook een groot aantal gebouwen en kantoren zijn inmiddels voorzien van onze LED. Zo koos AVROTROS ervoor om de huidige conventionele verlichting te vervangen door Saled LED verlichting. 

Door over te stappen op LED verlichting voldoet u al snel aan de verplichting van energielabel C. Daarnaast profiteert u van minimaal 50% besparing per jaar op de energierekening. Een fijn en belangrijk bijkomstigheid in tijden waar de energieprijzen nog steeds blijven stijgen.   Over het algemeen zijn LED Tubes, Panelen, Plafonnières en Downlighters de beste oplossing voor kantoorgebouwen. Deze lampen zorgen naast 50% energiebesparing, ook voor 50% minder CO²-uitstoot.

energielabel c

3. Let op lange wachttijden

Iedereen heeft er mee te maken, wij helaas ook: de lange wachttijden. Daarom raden we u aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen voor advies voor uw kantoorpand. Op deze manier kunt u al wel aantonen dat u bezig bent met stappen zetten naar verduurzaming. Wij gaan er dan zo snel mogelijk voor zorgen dat de nieuwe verlichting geplaatst wordt in uw kantoor. Onze deskundige en ervaren accountmanagers en elektromonteurs staan voor u klaar. Meer weten over onze organisatie? Kijk dan even hier.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]