Actueel

Het vermogen en energieverbruik van LED uitgedrukt in watt, kilowatt en kilowattuur

watt kilowatt kilowattuur

Hoeveel vermogen heeft uw verlichting nodig zodat u profiteert van goed licht? Er zijn drie verschillende eenheden die iets te maken hebben met het vermogen en energieverbruik van verlichting, namelijk watt, kilowatt en kilowattuur. Bij LED verlichting werkt het ook nog eens anders dan bij conventionele verlichting. Welke informatie geven deze aspecten u dus eigenlijk? Hoeveel heeft u nodig en hoeveel bespaart u met LED ten opzichte van een halogeenlamp of een gloeilamp? In dit artikel leggen we alle eenheden uit. 

Wat is watt, kilowatt en kilowattuur?

Watt is de natuurkundige eenheid voor vermogen. Het wattage van een lamp geeft dus aan hoeveel energie deze lamp verbruikt. Vroeger was het namelijk zo: hoe meer watt een lamp heeft, hoe meer licht deze lamp uitstraalt. De laatste jaren is dit niet meer het geval. Dit heeft ermee te maken dat LED lampen energiezuiniger zijn dan conventionele verlichting. Daarnaast zijn er ook nog termen als kilowatt en kilowattuur. Eén kilowatt is 1000 watt. Kilowattuur is de eenheid voor hoeveelheid elektrische energie. 1 kWh geeft aan wat een apparaat met een vermogen van 1000 watt in één uur verbruikt. Dit ziet u ook altijd terug op de energierekening. 

LED vergeleken met een gloeilamp, halogeenlamp en spaarlamp

In onderstaande tabel worden drie verschillende typen lampen met elkaar vergeleken, waaronder de LED lamp. Zoals u kunt zien in de tabel heeft een LED lamp veel minder watt nodig dan een conventionele lamp. Een LED verbruikt dus veel minder energie, maar de lichtopbrengst is daarentegen gelijk aan of zelfs hoger dan bij conventionele verlichting.

Type lamp200-300 lumen300-500 lumen500-700 lumen700-1000 lumen1000-1250 lumen1250-2000 lumen
Gloeilamp25-30 watt40 watt60 watt75 watt120 watt150-250 watt
Halogeenlamp18-25 watt35 watt50 watt65 watt100 watt125 watt
Spaarlamp5-6 watt8 watt11 watt15 watt20 watt2-33 watt
LED lamp2-4 watt3-5 watt5-7 watt8-10 watt10-13 watt13-20 watt

LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan halogeenspots en gloeilampen. Daarnaast verbruiken LED lampen 60% minder energie dan spaarlampen. Bovendien is de levensduur van LED veel langer dan van conventionele lampen. LED lampen hebben tot wel 50.000 branduren terwijl halogeenlampen en gloeilampen bij 750 uur en 1000 uur aan vervanging toe zijn.

De energiebesparing (kilowattuur) met LED verlichting

Saled maakt voor u altijd een berekening van hoeveel u gaat besparen met LED verlichting. Dit gebeurt op basis van kilowattuur (kWh). De eenheid kWh ziet u ook altijd terug op de energierekening. Hoeveel kilowattuur gaat u dus besparen met het vervangen van uw conventionele verlichting? Hieronder ziet u verschillende typen verlichting, en daarbij de kosten per type. Zoals u kunt zien is één LED lamp duurder in aanschaf, maar goedkoper in energie en onderhoud. Dat betekent dat u na 15 jaar veel goedkoper uit bent.

watt kilowatt kilowattuur
Bron: mileucentraal

Voordelen LED verlichting 

LED brengt veel voordelen met zich mee. Doordat de lampen minder watt nodig hebben dan conventionele lampen verbruikt u uiteindelijk veel minder energie. Als vervolg hiervan gaat u besparen op de energierekening. Daarnaast heeft LED veel meer branduren. Ook zorgt de verlichting voor een hogere lichtopbrengst: met minder energie, krijgt u meer licht terug. 

Ook geïnteresseerd in onze oplossingen?

Stap over op LED verlichting van Saled en ga ook besparen op de energierekening. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]