Actueel

Laat uw conventionele PL-C lampen vervangen door LED verlichting van Saled

PL-C lampen

De PL-C lamp is een lamp die veelal wordt toegepast in binnenruimtes. Deze verlichting is gemaakt om langdurig te kunnen branden. Het is het broertje van de conventionele PL-L lamp, die langdurig buiten kan branden. Het brengt veel voordelen met zich mee om de PL-C lamp te vervangen door LED. Zo bespaart de overstap u al snel 50% op de energierekening. Saled heeft een uitstekende vervanger voor deze van ‘origine’ spaarlamp, namelijk de PS-C lamp. Voordat we de voordelen van dit type aan u voorleggen, leggen we eerst uit wat de conventionele PL-C lamp is en en hoe deze gebruikt wordt. 

Wat is een PL-C lamp?

Zoals al eerder werd benoemd, is de PL-C lamp een type spaarlamp. Deze verlichting werd in de jaren ‘80 op de markt gebracht. De eerste generatie spaarlampen was in vergelijking met de gloeilamp niet goedkoper in productie en gaf in eerste instantie niet meer licht. Deze lampen waren echter wel zuiniger en gingen langer mee dan de gloeilamp. Spaarlampen zijn fluorescentielampen, wat inhoudt dat deze lampen dezelfde werking hebben als de veelgebruikte TL lamp: deze lampen geven licht door het verwarmen/verbranden van gassen.

De conventionele PL-C lampen branden langdurig

De conventionele PL-C lampen worden veelal toegepast in downlighters. Dit type armatuur zien we veel terug in scholen, winkels, horeca en andere openbare gebouwen. De PL-C lampen worden in ruimtes toegepast waar de verlichting langdurig moet branden, zoals in gangen, trappenhuizen, magazijnen en klaslokalen. Deze lamp is dus niet geschikt voor toiletten en andere ruimtes waar de verlichting steeds kort aan en uit moet. Dit heeft te maken met het feit dat het enige tijd kost voordat de lamp op volledige sterkte is. 

De LED vervanger van PL-C lampen

Vaak verkeren de downlighters nog in uitstekende staat en hoeven ze niet vervangen te worden. Dan kunt u ervoor kiezen om alleen de verlichting te laten vervangen. Deze techniek noemen we retrofit. Dit is gemakkelijk te realiseren. Daarnaast bespaart u extra op de aanschaf, omdat het huidige armatuur behouden blijft. Saled heeft een type lamp ontwikkeld die één-op-één op de fitting past van de conventionele PL-C lampen, namelijk de PS-C lamp. Dit is een duurzame vervanger die zorgt voor dezelfde lichtbeleving als de PL-C lamp, maar voor meer besparingen. U zult al gauw 50% besparen op de energierekening. Daarnaast heeft LED verlichting meer branduren. Dit kan oplopen tot wel 50.000 branduren, terwijl conventionele verlichting 10.000 tot 25.000 branduren heeft. 

Conventionele verlichting slecht voor mens en milieu

Conventionele PL-C lampen zijn ook nog eens schadelijk voor mens en milieu. De lampen bevatten namelijk kwik: een, zelfs bij een kleine dosis, giftige stof. Het inademen van kwik kan symptomen zoals slapeloosheid, geheugenverlies en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan het schadelijk zijn voor de nieren, schildklier en het hart. Deze stof is tevens slecht voor het milieu, de ecosystemen en wilde dieren. LED verlichting bevat geen schadelijke stoffen. Ook verbruikt LED veel minder energie dan de conventionele verlichting, waardoor de CO2 en zwavel uitstoot wordt verminderd. Eveneens is dit een zeer gunstige bijkomstigheid met betrekking tot de energierekening; deze zal ongetwijfeld lager uitvallen.

LED verlichting heeft een positief effect

Naast de besparingen en het verhoogde aantal branduren zijn er nog meer voordelen te noemen. Zo heeft LED verlichting een positief effect op het concentratievermogen van mensen. Dit heeft ermee te maken dat conventionele verlichting flikkert. Dit is niet direct te zien met het blote oog, maar het is wel degelijk bewezen dat dit leidt tot snellere vermoeidheid. LED verlichting is stil, waardoor mensen minder snel vermoeid raken. 

Wilt u uw conventionele PL-C lampen vervangen?

Wilt u ook uw verlichting laten vervangen door LED? Neem dan contact op met Saled. Wij bespreken vrijblijvend met u de mogelijkheden van LED verlichting.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]