Actueel

Veelgestelde vragen over LED verlichting

Van Bekkum LED verlichting kantoor

LED verlichting bestaat ondertussen alweer heel wat jaren en jaarlijks komen er nog steeds nieuwe varianten op de markt. Het is duidelijk dat de populariteit van LED verlichting blijft toenemen. Dat dit type verlichting beter is voor het milieu is bij iedereen wel bekend. Toch zijn er ook nog een aantal dingen die niet voor iedereen duidelijk zijn. In dit artikel geven wij antwoorden op zeven vragen die ons het meest gesteld worden.

Wat is het verschil tussen conventionele verlichting en LED verlichting?

Conventionele verlichting verwijst naar typen verlichting die vroeger veel gebruikt werden. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een TL-buis of een gloeilamp. Deze lichtbronnen zijn tegenwoordig een stuk minder te verkrijgen, omdat mensen overstappen naar milieuvriendelijke LED varianten. Een verschil dat direct te merken is, is dat conventionele verlichting snel heet wordt en LED verlichting niet. Als je een TL-buis moet vervangen voel je dat de buis heet is als deze een tijdje gebrand heeft. Bij LED verlichting is dit een stuk minder. Het belangrijkste verschil tussen conventionele verlichting en LED verlichting is dat laatstgenoemde enorm energiezuinig is. Deze besparing kan oplopen tot wel 70%. Daarnaast is er ook minder uitstoot van bijvoorbeeld zwavel en CO2 en hebben LED lampen vaak meer branduren.

Is LED verlichting ongezellig?

Het beeld dat veel mensen hebben bij LED verlichting is dat het ongezellig is. In de beginjaren was LED verlichting maar in één kleur te verkrijgen. Dit was een felle, helderwitte kleur. Tegenwoordig is LED verlichting in veel verschillende kleuren beschikbaar. De kleur van de verlichting wordt bepaald door de kleurtemperatuur, deze wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe witter het licht. 4000K is te vergelijken met daglicht en tot 2000K wordt gezien als sfeerverlichting. Als er in sterk en helder licht moet worden gewerkt, kan er het best gekozen worden voor een kleurtemperatuur vanaf 6000K. Ook als u specifieke wensen heeft kan dit worden besproken met de leverancier, bijna alles is tegenwoordig mogelijk. 

Is LED verlichting dimbaar?

LED verlichting is tegenwoordig te dimmen, maar er moet wel goed naar de noodzaak worden gekeken. Als een dimmer niet noodzakelijk is, is het zonde om deze te installeren. Dit kost namelijk onnodig geld. Op basisscholen bijvoorbeeld moet het licht ‘s ochtends, als de leerlingen binnenkomen, fel zijn. Aan het eind van de dag is dit minder noodzakelijk, en ‘s avonds tijdens vergaderingen hoeft niet alle verlichting aan te staan. In dit soort situaties is het dus van belang dat de verlichting dimbaar is. LED panelen zijn hiervoor uitermate geschikt.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van LED verlichting?

Het herkennen van kwalitatief goede LED verlichting kan best lastig zijn. Er zijn veel verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Als eerst moet je kijken naar het aantal Lumen per Watt output. Bedrijven kunnen een subsidie aanvragen voor de installatie van LED verlichting. Als een bedrijf in aanmerking wilt komen voor deze subsidie hebben ze een output van minstens 120 Lumen per Watt nodig. De hoogte van deze output verandert ieder jaar, omdat de regelgeving vanuit de overheid steeds strenger wordt. Een betrouwbare leverancier herken je daarom aan de hoogte van de output van het aantal Lumen per Watt. Ook aan de branduren is te zien of de verlichting van goede kwaliteit is. Goedkopere LED verlichting heeft meestal minder branduren dan kwalitatieve LED verlichting. 

Is LED verlichting één-op-één vervangbaar?

Het verschilt per type LED verlichting of de conventionele verlichting één-op-één vervangbaar is. Dit hangt ervan af of de Retrofit methode toegepast kan worden. Retrofit is het hergebruiken van het armatuur van de originele verlichting. Bij conventionele T8 buizen wordt dit veelal toegepast. Het armatuur blijft dan zitten, maar deze wordt zo aangepast dat de nieuwe LED verlichting erin past. In sommige gevallen is het goedkoper om alleen de verlichting te vervangen. Retrofitten is daarnaast ook beter voor het milieu, omdat er geen nieuw armatuur geplaatst hoeft te worden. 

Hoeveel kan ik besparen door LED verlichting te installeren?

De besparing is afhankelijk van de oorspronkelijke verlichting. Er zit namelijk een groot verschil tussen conventionele T5 of T8 buizen. T5 buizen zijn nieuwer en verbruiken dus al minder energie. Als een bedrijf al energiezuinige verlichting heeft, zal de besparing ook minder zijn. Er kan over het algemeen uitgegaan worden van een besparing van tussen de 40% en de 70%. 

Hoe kan ik mijn conventionele verlichting het best ombouwen naar LED verlichting?

Dit is afhankelijk van de leverancier en de installateur. Allereerst wordt er gekeken naar de huidige situatie. Op basis hiervan wordt er een plan opgesteld dat de klant altijd weer kan wijzigen. Het is van groot belang dat er maatwerk wordt geleverd. Samen met de klant kijken wij dus altijd naar de mogelijke oplossingen en wat het best aansluit bij de wensen van de klant.

 

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]