Project

Gemeente Oss

LED plaatoplossingen

Ruim 8 jaar geleden leverde Saled al de eerste LED verlichting aan de gemeente Oss. Sinds die tijd is de gemeente enorm veel energie gaan besparen. Momenteel staat dit percentage al op 67% ten opzichte van de periode voor 2013. Van de 21000 lichtpunten in de gemeente, bestaan er nu al 18500 uit LED verlichting. De gemeente voldoet hiermee nu al ruimschoots aan de doelstelling uit het Landelijk Energieakkoord Openbare Verlichting, waarin een reductie van 50% in 2030 is afgesproken.

De gemeente maakt sinds twee jaar gebruik van de INDO LED plaatoplossingen voor de hoog vermogens zoals de SON-(T) verlichting. Voor de laag vermogens zoals de PL-L en de PL-T zijn al reeds retrofit lampen toegepast. Voor de gemeente is het erg belangrijk dat de spreiding van het licht op orde is. Normaalgesproken staan lichtmasten namelijk zo’n 30 meter uit elkaar, maar in de gemeente Oss is deze afstand 40 meter. Daarom ontwikkelde Saled een speciale plaatoplossing die zorgde voor de juiste lichtspreiding.

Martijn Duijts, Vakbeheerder openbare ruimte Gemeente Oss: “De gelijkmatigheid en spreiding van de verlichting is echt bizar. We zijn heel blij met deze gepersonaliseerde lichtbron”. De LED verlichting staat direct op de weg gericht. Op deze manier blijft de omgeving van de weg donkerder. Mensen die langs de weg wonen, hebben zo geen last van het licht. Ook voor planten en dieren in de omgeving is het beter. 

LED plaatoplossing met dimfunctie

De gemeente realiseert nog meer besparing door de dimfunctie, ook wel het dimregime genoemd. De plaatoplossingen van Saled zijn standaard dali dimbaar en te voorzien van een dimregime. Later op de avond en ‘s nachts is er minder verkeer op de wegen, dus dan is het onnodig dat de verlichting op volle kracht aan staat. De verlichting volledig uitzetten is ook geen optie in verband met de veiligheid van de weggebruikers. Daarom is de dimfunctie de ideale oplossing voor gemeenten. De verlichting dimt automatisch tussen 22.00 uur en 6.00 uur waardoor de gemeente 70% minder energie verbruikt. Duijts: “Het voelde voor ons als een hele opgave om de juiste LED verlichting te vinden, maar Saled heeft ons er ontzettend goed mee geholpen. Op deze manier hebben we ons besparingsdoel ruimschoots behaald”.

Bekijk dit project

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]