Voordat u begint met het monteren van LED verlichting is het zeer belangrijk om eerst een lichtplan te maken. In een lichtplan wordt aangegeven op welke plek in een bepaalde ruimte verlichting moet komen te hangen en welke sterkte en kleurtemperatuur de LED verlichting heeft. Verlichting bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer en functionaliteit van een ruimte. Het is daarom belangrijk om een goed lichtplan te maken, voordat de LED lampen worden geplaatst, maar hoe wordt een goed lichtplan precies gemaakt? U leest het in dit artikel.

Saled gebruikt professionele software om een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand lichtplan te ontwerpen. Aan de hand van ons model is bijvoorbeeld meetbaar hoe goed verlicht een ruimte daadwerkelijk gaat zijn. Gebruik maken van onze diensten? Neem dan contact met ons op.

Stappenplan voor het maken van een lichtplan

Stap 1: Alles op een rij
Voordat u begint met het maken van een lichtplan is het belangrijk om eerst alle zaken overzichtelijk op een rij te zetten. Vraag uzelf af of u te maken heeft met bepaalde wettelijke vereisten. Zo is in de NEN-EN 12464-1:2011 bepaald dat een werkplek in een kantoorpand verlicht moet zijn met minimaal 500 lux.  Wilt u meer informatie over deze vereisten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bovendien is het belangrijk om per lamp te kijken naar de functie. Het is belangrijk om vast te stellen of een lamp een decoratieve functie heeft of puur is bedoeld om een ruimte te verlichten. Daarnaast kan er sprake zijn van functionele verlichting (voorbeeld: een leeslamp) of accentverlichting. Bij de laatste wordt licht gebruikt om een voorwerp uit te lichten, zoals bijvoorbeeld bij schilderijen het geval kan zijn.

Stap 2: Plattegrond
Maak een (gedetailleerde) plattegrond van de ruimte die u wilt verlichten. Teken de plek van alle meubels en stopcontacten op de plattegrond. Geef ook de voorwerpen aan die u in het bijzonder wilt verlichten door bijvoorbeeld een spot.

Stap 3: Activiteiten
Geef op de plattegrond aan waar u wat gaat doen. Waar kijkt u televisie? Wat is het eetgedeelte en wat is uw werkplek?

Stap 4: Basisverlichting
Bedenk welke verlichting er sowieso nodig is om de ruimte ruim voldoende te verlichten. Zorg dat er zo min mogelijk schaduwwerking ontstaat. Neem deze LED lampen op in de plattegrond.

Stap 5: Functionele verlichting
Deze verlichting gaat zorgen dat de activiteiten in stap 3 naar behoren kunnen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp. Zet ook deze lampen op de plattegrond.

Stap 6: Sfeerverlichting
Als laatst noteren we de sfeerverlichting. Deze verlichting is niet direct noodzakelijk, maar kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een voorwerp in de spotlights te zetten. Zoals de naam al zegt wordt deze LED verlichting voornamelijk gebruikt om de sfeer van een ruimte te verbeteren. Deze lampen zet u als laatste op de grond.

U bent nu klaar om aan de hand van het lichtplan uw lampen aan te schaffen en te monteren. Wilt u liever uw lichtplan laten opstellen door onze professionals? Neem dan alstublieft contact op met onze klantenservice. Het is daarnaast ook mogelijk ieder product uit onze catalogus te laten monteren door onze medewerkers.