Actueel

Verplichting energielabel C: volg deze stappen in 2023

energielabel c

Sinds 1 januari 2023 geldt de energielabel C verplichting. Heeft u een kantoorpand en geen energielabel of nog geen energielabel A, B of C? Dan wordt het hoog tijd om stappen te zetten. Welke dat zijn, leest u in dit artikel.

41% van de kantooreigenaren in Nederland hadden moeten verduurzamen vóór 1 januari 2023. Vanaf deze datum is het al verplicht voor uw pand om minimaal energielabel C. De verplichting van dit energielabel houdt in dat uw kantoorpand jaarlijks een energieverbruik van maximaal 225 kWh per m² mag hebben.

Energielabel C als tussenstap 

Het beste energielabel is A++, het slechtste label is G. Maar liefst 41% van de kantoren in Nederland heeft nog geen energielabel en is dus nog niet energiezuinig. Hier vallen ook 275 overheidsgebouwen onder die nog niet aan de verplichting voldoen. (bron: NOS.nl) 11% heeft zelfs energielabel D of slechter. (bron: RVO.nl). Gemeenten moeten een cruciale rol gaan spelen in deze norm en bedrijven helpen bij de bewustwording van verduurzamen. Voor de meeste gemeenten is energielabel C een tussenstap. Het streven is label A, dit is het doel om naar toe te werken de komende jaren. De gemeente zal daarom brieven uitsturen naar kantoren in haar omgeving om deze op de hoogte te stellen wanneer er een controle zal plaatsvinden. Hoe dit er precies uitziet leest u hier.

Te laat met verduurzamen, wat nu?!

Het allerbelangrijkste voor nu is aantonen dat u bezig bent met verduurzamen. Dit is belangrijk om te doen, vóórdat u die brief van de gemeente op de mat krijgt. Door de volgende stappen te zetten kunt u energielabel C dit jaar nog behalen.

1. Controleer uw energielabel

Controleer welk energielabel uw kantoorpand nu heeft. Dit doet u via EP-Online. Heeft u label A, B of C? Dan hoeft u niks te ondernemen. Bij energielabel D t/m G moet u aan de slag. Heeft u nog helemaal geen energielabel? Dan zal u waarschijnlijk meer moeten verduurzamen dan alleen het vervangen van uw huidige verlichting door LED.

energielabel c

2. Overstappen op LED verlichting = minimaal 50% energiebesparing

Als leverancier en partner in duurzame LED verlichting kunnen én willen we u graag van dienst zijn. Onze LED oplossingen worden gebruikt in de openbare ruimte, glastuinbouw en utiliteit. Veel scholen, winkels en sportclubs profiteren nu al van de voordelen van onze verlichting. Ook een groot aantal gebouwen en kantoren zijn voorzien van onze LED. Zo koos AVROTROS ervoor om de huidige conventionele verlichting te vervangen door Saled LED verlichting. 

Door over te stappen op LED verlichting voldoet u al snel aan de verplichting van energielabel C. Daarnaast profiteert u van minimaal 50% besparing per jaar op de energierekening. Een fijne en belangrijke bijkomstigheid in tijden waar de energieprijzen nog steeds zo hoog zijn.   Over het algemeen zijn LED Tubes, Panelen, Plafonnières en Downlighters de beste oplossing voor kantoorgebouwen. Deze lampen zorgen naast 50% energiebesparing, ook voor 50% minder CO²-uitstoot.

energielabel c

3. Stel het niet langer uit

Iedereen heeft er mee te maken, wij helaas ook: de lange levertijden van producten. Daarom raden we u aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen voor advies voor uw kantoorpand. Op deze manier kunt u aantonen dat u bezig bent met stappen zetten naar verduurzaming. Wij gaan er dan zo snel mogelijk voor zorgen dat de nieuwe verlichting geplaatst wordt in uw kantoor. Onze deskundige en ervaren accountmanagers en elektromonteurs staan voor u klaar. Stel de verduurzaming niet langer uit en wees de controle van de gemeente voor. Zo staat u niet voor vervelende verrassingen het komende jaar. 

Meer weten over onze organisatie? Kijk dan even hier.

    Begin direct met besparen

    Direct contact met Saled

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    [fc id='2'][/fc]