Actueel

5 redenen waarom gemeenten juist nu moeten overstappen op LED straatverlichting

led straatverlichting

LED straatverlichting, tegenwoordig kan geen één gemeente er meer omheen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat maakt die overstap naar LED verlichting nou zo belangrijk en welke voordelen brengt het met zich mee? Wij vertellen het u in dit artikel.

Wat is LED verlichting?

Allereerst, wat is LED verlichting eigenlijk precies? LED staat voor Light Emitting Diode, anders gezegd: lichtgevende diodes. Het unieke van LED lampen is dat ze aanzienlijk minder energie verbruiken dan de conventionele lichtbronnen. Overstappen van conventionele verlichting naar LED straatverlichting brengt vele voordelen met zich mee. We lichten de vijf belangrijkste redenen om over te stappen voor u uit.

1 | Langere levensduur

Onze LED armaturen en plaatoplossingen hebben een levensduur van 100.000 – 230.000 branduren. Conventionele verlichting heeft daarentegen maar 18.000 – 36.000 branduren. Hier is het eerste grote verschil dus al goed zichtbaar. Door deze lange levensduur hoeft u uw lampen drie keer minder te vervangen. Dit maakt LED straatverlichting uiteindelijk veel goedkoper in onderhoud. Door het toepassen van de Saled lichtbron is het gebruik van een VSA (voorschakelapparaat) overbodig, waardoor storingen of uitval ook nog eens verleden tijd zijn.

2 | Retrofit voor LED straatverlichting

Misschien denkt u wel: mijn armaturen zijn nog niet aan vervanging toe, dus het is zonde om nu over te stappen op LED armaturen. Dan hebben we goed nieuws. Bij Saled is het namelijk in veel gevallen mogelijk om de straatverlichting één-op-één te vervangen waardoor het armatuur behouden blijft. Deze methode heet retrofit. Dit is helemaal interessant nu de uitfasering van meerdere conventionele lampen dichterbij komt. Met retrofit bouwen wij bestaande armaturen van conventionele verlichting om, zodat ze geschikt zijn voor het gebruik van LED lampen. Op deze manier gaan wij kapitaalvernietiging tegen. Het aanpassen van bestaande armaturen is zeer eenvoudig. Vervolgens kunt u als gemeente direct beginnen met besparen op energiekosten.

3 | Minder onderhoud

LED straatverlichting heeft veel minder onderhoud nodig dan conventionele verlichting. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. De lampen gaan veel langer mee waardoor ze dus ook minder snel toe zijn aan onderhoud. Wist u trouwens dat onze INDO lichtbronnen over de unieke Direct Drive Technologie beschikken? Deze technologie elimineert het belang van een driver: het meest schadegevoelige element van een lichtbron. Deze lichtbronnen hebben dan nóg veel minder onderhoud nodig en dit resulteert in een enorme kostenbesparing.

Wanneer wij onze retrofit methode toepassen, schakelen we altijd het VSA van de lichtbron uit. Dit scheelt niet alleen in gebruik, maar ook weer aanzienlijk in onderhoud. Een bijkomend voordeel: minder onderhoud betekent ook minder wegafsluitingen, dus een betere doorstroming van het verkeer en tegelijkertijd tevreden inwoners.

4 | LED straatverlichting is een duurzame investering

LED straatverlichting is een duurzame investering, maar waarom precies? Nou, naast dat LED verlichting weinig energie verbruikt, bevatten LED lampen geen schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld kwik. Hiernaast produceren ze ook geen schadelijke stralingen als infrarood en UV. 

Eerder in dit artikel spraken we erover dat LED verlichting minder onderhoud vereist. Dit levert natuurlijk ook weer duurzame voordelen op, want er rijden minder monteurs heen en weer voor het repareren van de verlichting. Dit resulteert in minder CO2 uitstoot. Ook bespaar je weer monteurskosten. Win-win!

5 | Snelle terugverdientijd

LED straatverlichting is duurder in aanschaf dan conventionele verlichting, dat geven we eerlijk toe. Toch verdient u de verlichting erg snel weer terug en bent u uiteindelijk stukken goedkoper uit. Hoe dan precies? Eigenlijk is dit een simpele rekensom van de voorgaande redenen. LED straatverlichting verdient zichzelf snel terug door de energiebesparing, de mogelijkheid voor één-op-éénvervanging middels retrofit, besparing op onderhoudskosten én de langere levensduur.

Bij onze LED armaturen/platen kan er nog meer bespaard worden door het dimregime. Het dimregime zorgt ervoor dat de verlichting dimt op rustigere tijden. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat de verlichting om 22:00 uur automatisch dimt naar 70%, om 00:00 uur naar 50% en om 06:00 uur weer automatisch teruggaat naar 100% capaciteit. Het dimregime kan zelf samengesteld worden. Zo bepaalt u zelf hoeveel u extra wilt besparen.

Maar waarom juist nu overstappen op LED straatverlichting?

Hoe eerder u overstapt op LED verlichting, hoe eerder u begint met besparen. Daarom is NU altijd het beste moment om over te stappen. Heeft u nog vragen over de overstap op LED verlichting binnen uw gemeente? Neem dan gerust contact op met Jeroen van Beek, sales manager openbare verlichting.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]