Actueel

Waarom LED verlichting een positief effect heeft op mensen

led verlichting onderzoek

Wat is er mis met conventionele verlichting en hoe kan het dat LED verlichting juist wél een positief effect heeft? Dat vertellen we uitgebreid in dit LED verlichting onderzoek.

Waarom licht goed voor ons is

Licht heeft een positief effect op mensen. Het stimuleert onze hersenen, verbetert de nauwkeurigheid en kan zelfs het herstel van een ziekte versnellen. Én we worden blijer van (zon)licht. Maar toch wordt de kracht van licht regelmatig onderschat. We staan er vaak niet bij stil dat we een groot deel van onze dag doorbrengen in sombere ruimtes en ook nog eens werken met beeldschermen die blauw licht uitstralen. Daarna gaan we naar huis en hebben we vaak weer te maken met blauw licht van Tv’s of smartphones.

Overdag werken we in minder goed licht en ‘s avonds bevinden we ons in fel licht door apparaten. Dit verstoort de biologische klok en is niet gunstig voor onze nachtrust. 

Uit onderzoek blijkt

Lighting Research Centre voerde een LED verlichting onderzoek uit. Zij namen vijf kantoorgebouwen in de VS en vroegen de deelnemers zowel in de zomer als in de winter meetinstrumenten te dragen. Hiermee werd hun blootstelling aan het licht gemeten en er werd ook gekeken naar de slaaptijden, wakkertijden en de gemoedstoestand. De mensen die tussen 08:00 uur en 17:00 uur werden blootgesteld aan helder licht ervaarden minder slaapstoornissen en lagere niveaus van depressie. Daarnaast is helder licht beter voor de concentratie.

Maar conventionele lampen hebben, naast minder helder licht, ook vaak een flikkering. Dit zult u niet meteen zien, maar het heeft wel degelijk negatief effect. Dit resulteert vaak in vermoeide ogen en hoofdpijn. Om erachter te komen of uw verlichting ook flikkert, kunt u de camera van uw telefoon op de verlichting richten. Dan is de trilling zichtbaar. Bij LED zal dit niet te zien zijn. 

Helder licht heeft niet alleen effect op de gezondheid en concentratie, maar ook het aantal ongevallen op de werkvloer zal erdoor dalen. Schittering en schaduw in de ruimte worden beperkt, waardoor men beter zicht heeft. Struikelen en vallen zal daarom bijna niet meer voorkomen. Dit is vaak een derde van de zware ongevallen op de werkvloer. 

Conventionele lampen bevatten schadelijke elementen

Een groot gedeelte van de conventionele verlichting bevat kwik. Dit is een schadelijke stof voor mensen, dieren en het ecosysteem. Deze stof komt alleen vrij wanneer de lamp breekt, dus niet wanneer die brandt. Een veilige kwik inname is slechts een paar microgram, maar wanneer een lamp kapot gaat dan komt er al snel 3000-5000 microgram vrij. Ook geven bepaalde conventionele lampen UV-B en UV-C straling af, wat zeer schadelijk is voor de huid. 

LED verlichting heeft een positief effect

Om in de buurt te komen van helder licht en de positieve effecten daarvan, is LED verlichting de beste oplossing. LED komt qua waardes het meest in de buurt van natuurlijk zonlicht. Met LED lampen kunt u daarom het beste helder licht nabootsen in een werkomgeving. De lichtopbrengst is te meten aan het aantal Lumen of S/P ratio. Hoe meer licht er uit een lamp komt, hoe hoger het aantal Lumen. Met de S/P ratio wordt ingegaan op het menselijk zicht. Op een werkplek heeft u namelijk meer licht nodig dan in een woonkamer. Laat u dus goed adviseren welke verlichting het beste bij uw situatie past. 

Ook de voordelen van helder licht ervaren?

Stap dan over op LED verlichting. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag!

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]