Actueel

Bouwen aan een circulaire economie? Kies voor LED platen

led platen

Bij een circulaire economie maken we langer gebruik van producten, benutten we alle productonderdelen en recycleren we materialen. Kortom: In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. LED platen, ook wel LED plaatoplossingen genoemd, zijn dé oplossing richting een circulaire economie in de openbare ruimte. 

Een circulaire economie bestaat dus onder andere uit hoogwaardig hergebruik en recycling van materialen. Het hoogwaardig hergebruik komt duidelijk naar voren bij het gebruik van onze LED platen. Hoe dit precies in zijn werk gaat? We nemen u graag mee in dit artikel.

Nieuwe LED’s in huidig armatuur: retrofit

Wij zien vaak situaties voorbij komen waarbij gemeenten de overstap naar LED willen maken, maar de armaturen nog in uitstekende staat zijn. Het is dan onnodig om het bestaande armatuur te vervangen voor een LED armatuur. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid CO² die vrijkomt bij het vervangen van een armatuur. Onze LED platen bieden de oplossing voor dit issue. Deze oplossing is namelijk één-op-één te plaatsen in het bestaande armatuur: dit noemen we ook wel retrofit. Een bijkomend voordeel: het is veel voordeliger (én eenvoudiger) dan wanneer u ook een nieuw armatuur moet aanschaffen. Win-win dus!

Hoe gaat dit in zijn werk?

Bij Saled beschikken we over vele varianten LED platen waarmee we al voor ruim 100 armaturen een LED oplossing hebben. Maar wat als we voor uw huidige armaturen nog geen plaatoplossing hebben? Ook dan kunnen we u van dienst zijn. In dit scenario bepalen wij door middel van een sample of we een nieuwe plaatoplossing kunnen ontwikkelen. Dit werken we dan uit bij de fabriek waarna een testperiode volgt. Als dit armatuur alle testen doorstaat, volgt de implementatie. Bij de testen kunt u denken aan het controleren van de warmtehuishouding en het bekijken of de plaatoplossing in het huidige armatuur past. Verder is het ook belangrijk om alvast de bevestigingspunten te bepalen. Als dit allemaal klopt en goedgekeurd is, krijgt dit product een certificaat en leveren we dit af. Let op: dit doen we pas als de aantallen toereikend zijn. Binnen de LED platen zijn er twee varianten: SOX en INDO. We leggen hieronder uit wat precies het verschil is.

SOX LED platen

De eerste circulaire stap is gezet: het armatuur is behouden. Maar welke plaatoplossing is geschikt voor welk armatuur? De SOX LED platen zijn de perfecte en zeer circulaire vervanging voor SOX lampen in beheer van Rijkswaterstaat. SOX lampen zijn vaak terug te vinden op N-wegen, snelwegen en industriegebieden. Waarom dit een circulaire oplossing is? De SOX LED platen hebben een verwachte levensduur van 100.000 branduren, terwijl de conventionele SOX lamp na 12.000 branduren al 20% uitval heeft en na 18.000 branduren maar liefst 50%. Onlangs verving Rijkswaterstaat de conventionele SOX lampen op de snelweg A12, ter hoogte van knooppunt Lunetten, door de SOXLEDmodule. De toegepaste module is SFD lijnverlichting, type SFD253. Dit type is recent goedgekeurd door Rijkswaterstaat, in samenwerking met installateur Spie zijn er 133 geplaatst. Binnenkort geeft Rijkswaterstaat een vervolg aan deze succesvolle verlichting. De A12 zal nog meer SOX LED platen krijgen en ook de N65 zal eerdaags duurzaam verlicht zijn. De SOX plaatoplossing is geschikt voor SRS-, SRM- en SFD-armaturen. Voor alle overige lampen is de INDO plaatoplossing uitermate geschikt.

INDO LED platen

Dan nu door met onze INDO LED platen. Wist u dat er binnen de INDO plaatoplossing zelf ook meegewerkt wordt aan een circulaire economie? We hebben het hier over onze INDO plaatoplossing die beschikt over een unieke LED verlichtingstechnologie: Direct Drive®. Deze technologie is ontworpen om de levensduur van een plaatoplossing aanzienlijk te verbeteren door het meest slijtgevoelige component te verwijderen: de driver. Dit component is vaak al na enige jaren toe aan vervanging, terwijl de plaatoplossing zelf nog veel langer mee kan: tot wel 230.000 branduren.

Draagt u ook al bij aan een circulaire economie?

Beschikken de wegen in uw beheer nog over goede armaturen, maar wilt u wel de overstap maken naar LED? Dan gaan wij graag eens met u in gesprek over onze LED platen. Ruim 170 gemeenten stapten al over naar LED verlichting van Saled. De gemeente Oss bespaarde hiermee zelfs in 8 jaar al ruim 67% op de energierekening.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]