Actueel

Verduurzamen van de openbare ruimte? Saled heeft de (plaat)oplossing!

plaatoplossing

Duurzaamheid is hét onderwerp binnen alle gemeenten in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat onze gemeente, onze stad duurzaam wordt? Waar beginnen we? En wanneer zijn we klaar? Nou, laten we vandaag starten met het verduurzamen van de verlichting binnen de openbare ruimte. Mooi begin, toch?

De plaatoplossingen van Saled zijn op te splitsen in twee verschillende varianten: INDO en SOX. Het grootste verschil? De SOX plaatoplossing is geschikt voor drie typen armaturen, namelijk: SRS, SRM en SFD. Deze armaturen staan door heel Nederland in grote getalen en worden veel ingezet door Rijkswaterstaat. De INDO plaatoplossing is geschikt voor alle overige armaturen. Zo simpel ligt het eigenlijk.

INDO plaatoplossing

Bij de INDO plaatoplossing is er geen LED driver meer nodig door de Direct Drive technologie. Maar waarom is dat een voordeel? Nou, een LED driver is een slijtbaar component die veelal na 5-7 jaar aan vervanging toe is. Hiernaast is de LED driver erg warm (ongeveer 30-40°C warmer dan de buitentemperatuur) en groot. Het verwijderen van dit component biedt meer vrijheid in het (thermisch) ontwerp van een armatuur. Direct Drive speelt een belangrijke rol in betrouwbaarheid en levensduur van de plaatoplossing.

Dat is nog niet alles, want naast het voordeel dat de driver ontbreekt, biedt deze oplossing nog meer voordelen. De plaatoplossing heeft namelijk een levensduur van 230.000 branduren met een LB normering van L80B50 en wordt met 10 jaar garantie op de complete oplossing geleverd. Hiernaast is de plaatoplossing automatisch dimbaar en ook leverbaar met een dimregime. Een dimregime houdt in dat de LED verlichting om 22:00 uur dimt naar 70%, om 00:00 uur naar 50% en om 06:00 uur weer automatisch teruggaat naar 100%, wat zorgt voor extra besparing.

Veel gemeenten kiezen al voor deze plaatoplossing. In 2020 koos ook de Gemeente Landerd wederom voor LED verlichting van Saled. Na in 2019 al 700 retrofit LED lampen te installeren, plaatsten we deze keer de nieuwste INDO plaatoplossingen. Hierdoor bespaart de gemeente jaarlijks meer dan 50% energie. 

SOX plaatoplossing

Naast INDO is er dus ook SOX. Zoals al eerder benoemd, de SOX plaatoplossing is geschikt voor drie typen armaturen: SRS, SRM en SFD. Het unieke van deze oplossing is dat deze voldoet aan de normen van Rijkswaterstaat. U zult deze plaatoplossingen dan ook voornamelijk terugzien langs de Nederlandse snelwegen, provinciale wegen of op industrieterreinen. 

Deze LED lamp heeft een verwachte levensduur van 100.000 branduren, terwijl de conventionele SOX lamp na 12.000 branduren al 20% uitval heeft en na 18.000 branduren maar liefst 50%. Hiernaast beschikt de SOX plaatoplossing over een programmeerbare Xitanium LED driver, waarmee het gebruik geoptimaliseerd kan worden. Met deze driver kunnen we namelijk verschillende dimprogramma’s instellen, waardoor u meer bespaart op rustigere tijden.

Onlangs heeft Rijkswaterstaat de conventionele SOX lampen op de snelweg A12, ter hoogte van knooppunt Lunetten, laten vervangen door LED verlichting. De conventionele SOX lampen zijn vervangen door de SOXLEDmodule. De toegepaste module is SFD lijnverlichting, type SFD253. Dit type is recent goedgekeurd door Rijkswaterstaat en in samenwerking met installateur Spie zijn er 133 geplaatst. Wilt u meer over dit project lezen? Bekijk hier het artikel.

Geïnteresseerd in de plaatoplossingen van Saled? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]