Actueel

Voldoen aan de energiebesparingsplicht? Kies voor LED verlichting.

energiebesparingsplicht

Als bedrijfseigenaar bent u waarschijnlijk wel bekend met de energiebesparingsplicht. Het is een manier van de overheid om bedrijven energiezuiniger te maken en straks te kunnen voldoen aan het energieakkoord voor duurzame groei. Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit betekent dat al ruim 120.000 bedrijven in Nederland aan deze verplichting moeten voldoen. Omdat deze verplichting niet goed werd nageleefd, is de informatieplicht hieraan toegevoegd. Hoe kunt u aan deze energiebesparingsplicht voldoen en wat betekent de informatieplicht? U leest het in dit artikel. 

Wat is de energiebesparingsplicht?

Het activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken om energiebesparende maatregelen te nemen. De maatregelen die het bedrijf neemt, moeten ook over een terugverdientijd van maximaal 5 jaar beschikken. Het gaat hierbij echt om het voorkomen of verminderen van het energieverbruik. Dit zijn energiebesparende technieken zoals het plaatsen van LED verlichting of isoleren van het gebouw. Het toepassen van hernieuwbare energie, dus het zelf opwekken van bijvoorbeeld zonne- of windenergie, geldt niet voor deze regel. 

Energiebesparende LED verlichting 

Saled heeft voor de meeste bedrijfstakken LED oplossingen beschikbaar. Zowel complete armaturen als retrofit oplossingen. Bij retrofit blijft het armatuur behouden en wordt de conventionele verlichting één-op-één vervangen door LED verlichting. Hiermee gaat u kapitaalvernietiging tegen omdat het huidige armatuur behouden blijft. De voordelen van LED verlichting zijn enorm. Met LED verlichting van Saled gaat u al snel 50% besparen op de energierekening. Daarnaast reduceert u de uitstoot van CO2 met 50%. 

Bedrijfstakken die energiebesparende maatregelen moeten nemen

Er zijn 19 bedrijfstakken geselecteerd die naast het jaarlijkse verbruik moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht uit het energieakkoord. Saled heeft voor elke branche een passende LED oplossing. 

De informatieplicht rondom energiebesparende middelen

Moet u voldoen aan de energiebesparingsplicht? Dan dient u sinds juli 2019 ook te voldoen aan de informatieplicht. Dit houdt in dat u energiebesparende maatregelen rapporteert aan het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Elke vier jaar dient u een rapport in met uitgevoerde en nog uit te voeren Erkende Maatregelen (EML) bij de overheid. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat u daarvoor een boete ontvangt. De RVO heeft een handig stappenplan ontwikkeld waarmee u kunt bepalen of uw bedrijf moet voldoen aan de informatieplicht. 

Er gelden ook uitzonderingen voor de informatieplicht. De informatieplicht geldt niet voor:

Voldoen aan de energiebesparingsplicht?

Wilt u voldoen aan deze verplichting? LED verlichting behoort tot de maatregelen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. 

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]