Actueel

IP-waarde van LED verlichting: wat is het en welke heeft u nodig?

ip-waarde verlichting

Er zijn veel verschillende factoren belangrijk als u de juiste LED verlichting wilt kiezen. Zo dient u te kijken naar het wattage, de lichtkleur en de S/P ratio. Een andere belangrijke factor waar u rekening mee moet houden is de omgeving, aangezien niet alle verlichting geschikt is voor elke omgeving. Hierbij kijkt u vooral naar de IP-waarde van verlichting. Maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe leest u de IP-waarde? En wat zijn de meest voorkomende IP-waardes? Saled geeft in dit artikel het antwoord op al deze vragen!

Wat betekent de IP-waarde van verlichting?

IP staat voor International Protection rating. De IP-waarde geeft aan in welke mate een verlichtingsarmatuur bestand is tegen vaste voorwerpen en vocht en bestaat dan ook altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft weer in hoeverre het armatuur bestand is tegen stof. Het tweede cijfer betreft de bescherming tegen vocht en water. 

De IP-waardes van LED verlichting

Het eerste cijfer met betrekking tot de bescherming tegen stof wordt aangeduid met een cijfer van nul tot zes. Een verlichtingsarmatuur met de waarde nul heeft geen enkele bescherming. Bij een waarde van zes is het armatuur volledig beschermd tegen stof. Het tweede cijfer betreft, zoals gezegd, de waterdichtheid van het armatuur. De waarde nul geeft ook hier aan dat het armatuur niet beschermd wordt. De hoogste waarde, acht in dit geval, geeft aan dat het armatuur volledig waterdicht is. De onderstaande tabellen geven een goed overzicht van de verschillende waardes. 

Bescherming tegen stof

IP0XGeen enkele bescherming
IP1XBeschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 50 mm
IP2XBeschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm
IP3XBeschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm
IP4XBeschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm
IP5XGoed stofbestendig
IP6X100% stofbestendig

Bescherming tegen vocht

IPX0Geen enkele bescherming
IPX1Beschermd tegen verticale druppels
IPX2Beschermd tegen druppels onder een hoek van maximaal 15 graden
IPX3Beschermd tegen spatwater onder een hoek van maximaal 60 graden
IPX4Beschermd tegen spatwater
IPX5Beschermd tegen spuitwater
IPX6Beschermd tegen water indien niet volledig onder water
IPX7Beschermd tegen onderdompeling, mits van korte duur
IPX8Volledig beschermd tegen vocht


IP-waardes en LED verlichting

Als we kijken naar LED verlichting dan kennen we over het algemeen drie typen IP-normeringen: IP20, IP44 en IP65. 

IP20

LED lampen met deze IP-waarde zijn alleen geschikt voor droge ruimtes die zich binnenshuis bevinden. De verlichting is niet bestand tegen water en alleen bestand tegen aanrakingen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm, zoals uw hand. 

IP44

LED verlichting met een IP-waarde van 44 zijn enigszins bestand tegen water en vocht. De LED lampen zijn beschermd tegen aanrakingen van vaste, spitse voorwerpen groter dan 1 millimeter. Daarnaast is het bestand tegen spatwater. Hier bedoelen we onder andere regenwater mee. 

IP65

Een LED lamp met een IP-waarde van 65 is geschikt voor buitenshuis gebruik en in vochtige ruimtes. LED verlichting met deze IP-waarde is volledig stofbestendig en beschermd tegen vocht, mits de verlichting niet volledig wordt ondergedompeld.   

IP-waardes in de praktijk bij Saled

De LED lampen van Saled met een IP-waarde van 20 en 44 zijn een uitstekende keuze voor binnenverlichting in onder andere kantoren, scholen en bedrijfspanden. Saled LED verlichting met een IP-waarde van 65 is zeer geschikt voor binnen- en buitenverlichting. Hierdoor is verlichting met de IP-waarde ideaal voor de openbare ruimte, VvE’s en de tuinbouw

Wilt u meer weten over welke IP-waarde het beste aansluit bij uw wensen? Neem dan contact op met Saled! Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]