Actueel

Rijkswaterstaat laat conventionele SOX lampen vervangen door de SOXLEDmodule van Saled

sox lampen

Onlangs liet Rijkswaterstaat de conventionele SOX lampen op de snelweg A12, ter hoogte van knooppunt Lunetten, vervangen door LED verlichting van Saled. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de infrastructuur van Nederland. In 2030 wil Rijkswaterstaat energieneutraal zijn. Dat betekent evenveel energie opwekken als gebruiken. LED verlichting gaat hierbij helpen. 

In 2010 had Rijkswaterstaat een primeur met de eerste autosnelweg ter wereld met LED verlichting. Dit was op de snelweg A4 tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug. Ondertussen zijn er veel meer snelwegen voorzien van LED. Dit keer was knooppunt Lunetten aan de beurt. De conventionele SOX lampen zijn vervangen door de SOXLEDmodule. De module die hier is toegepast is de SFD lijnverlichting, type SFD253. Dit type is recent goedgekeurd door Rijkswaterstaat, in samenwerking met installateur Spie zijn er 133 geplaatst. 

De SOXLEDmodule als vervanging voor conventionele SOX lampen

De LED module is speciaal ontwikkeld voor de bestaande SFD, SRM en SRS armaturen van Philips. Tijdens de installatie van de module wordt alleen de bestaande lamp vervangen door een LED lamp, terwijl het armatuur behouden blijft. Dit wordt ook wel retrofit genoemd. Hiermee gaat Rijkswaterstaat kapitaalvernietiging tegengegaan en besparen ze extra op de vervangingskosten. Daarnaast heeft de LED lamp een verwachte levensduur van 100.000 branduren, terwijl de conventionele SOX lamp al na 12.000 branduren 20% uitval heeft en na 18.000 branduren maar liefst 50% uitval. Ook beschikt de LED module over een programmeerbare Xitanium LED driver, waarmee het gebruik geoptimaliseerd wordt. Deze driver beschikt namelijk over verschillende dimprogramma’s. Hiermee kan Rijkswaterstaat nog meer besparen op rustigere tijden.

sox lampen

Voordelen LED verlichting in de openbare ruimte  

Naast de vele branduren en de hoge energiebesparing zijn er meer voordelen te noemen. De SOXLEDmodule gaat 6x langer mee dan conventionele verlichting. Hierdoor bespaart u ook op onderhoud en wegafzettingen worden dan eveneens meer voorkomen. LED zorgt daarnaast voor helder licht wit, waardoor het zicht op de weg vele malen beter is. Wit licht is namelijk beter waarneembaar dan geel licht, wat we nog veel zien bij conventionele lampen. Hiernaast is de overstap naar LED beter voor het milieu, omdat het de uitstoot van CO2 en zwavel sterk reduceert.

Benieuwd naar deze SOX vervanger?

Wilt u net als Rijkswaterstaat uw conventionele SOX lampen laten vervangen door LED? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]