Actueel

Kleurtemperatuur van LED uitgedrukt in graden Kelvin: hoeveel Kelvin heeft mijn verlichting nodig?

kleurtemperatuur LED

De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in graden Kelvin. De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur de verlichting uitstraalt. Hiermee wordt dus niet bedoeld hoe warm een lamp kan worden. Hoewel u misschien denkt aan allerlei verschillende kleuren (zoals geel, blauw of rood) gaat het hier om de kleur wit. Er zijn namelijk veel verschillende kleuren wit, van zeer warm tot zeer koel licht. Hoe lager de Kelvin, hoe warmer de kleur. Een hoge Kelvin staat dus voor een zeer koele kleur. In dit artikel leggen wij u uit welke temperatuur het beste bij uw situatie past en wat Saled in het assortiment heeft. 

Kleurtemperaturen van verschillende typen verlichting

LED verlichting is echt niet alleen maar koud en kil, maar heeft tegenwoordig verschillende kleurtemperaturen. Conventionele verlichting heeft daarentegen een beperkt bereik in kleurtemperatuur. Om u een idee te geven wat de temperatuur is van verschillende typen verlichting vindt u hieronder een overzicht: 

  • Kaarslicht: 1500 K
  • Gloeilamp: 2600 – 2700 K
  • Halogeenlamp: 2700 – 3000 K
  • TL-buis: 4500 – 6500 K
  • Daglicht: 5500 – 7000 K

Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur voor LED

Welke kleurtemperatuur uw verlichting nodig heeft, hangt erg vanaf waar u de verlichting wilt plaatsen. In restaurants, hotels en woningen wordt er vaak gekozen voor een warmer type verlichting, en zit de kleurtemperatuur al snel tussen de 1700 – 2700 K. Dit wordt geassocieerd met gezelligheid. Voor kantoren en scholen wordt vaak gekozen voor een kleurtemperatuur tussen de 3000 – 4000 K. Dit is neutraal wit licht dat niet te kil is, maar wel voor een goede lichtopbrengst zorgt. Wanneer het belangrijk is om daglicht na te bootsen, wordt er een temperatuur gekozen rond de 6500 K. Dit wordt ook vaak toegepast in kantoorruimtes, magazijnen en industriële werkomgevingen. Dit bevordert de concentratie van de medewerkers. 

Welke kleurtemperaturen biedt Saled?

De meeste lampen in het assortiment van Saled hebben verschillende kleurtemperaturen. LED verlichting heeft geen specifieke kleurtemperatuur: LED is beschikbaar in alle mogelijke temperaturen. De LED lampen variëren tussen de 3000 K en de 7000 K. Bent u op zoek naar een LED oplossing die bijvoorbeeld uw conventionele TL buis moet vervangen? Dan kunt u het beste een LED vervanger van tussen de 4500-6500 K kiezen. Zo ervaart u dezelfde lichtbeleving. U heeft dus een ruime keuze tussen verschillende kleurtemperaturen. Op deze manier zorgen we ervoor dat er altijd een passend aanbod is voor uw situatie. 

Welke kleurtemperatuur moet u kiezen?

Bent u er nog niet helemaal uit welke temperatuur het beste bij uw situatie past? Neem contact op met Saled en vraag een adviesgesprek aan!

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]