Actueel

Veel voorkomende fouten bij de overstap naar LED verlichting

voorkomende fouten led

Het is ondertussen algemeen bekend dat LED verlichting veel voordelen met zich meebrengt. Denk hierbij aan de energiebesparing en positieve bijdrage aan een beter milieu. Ook heeft LED een positief effect op mensen: zo zijn mensen minder snel vermoeid en kunnen ze zich beter concentreren. Toch zien we dat er nog veel fouten gemaakt worden wanneer iemand kiest voor LED. Met dit artikel willen wij ervoor zorgen dat u deze fouten niet maakt en vlekkeloos overstapt. Hieronder de veelgemaakte fouten bij het overstappen naar LED.

Een LED vervanger kopen met verkeerde watt/lumen verhouding

Vroeger was het zo dat het aantal watt gelijk stond aan de lichtopbrengst (lumen) van een lamp: dus hoe meer watt, hoe meer licht. Bij een LED lamp gaat dit niet meer op. LEDs zijn veel energiezuiniger dan conventionele verlichting, waardoor het aantal watt dus veel lager kan liggen. Een gloeilamp heeft bijvoorbeeld 60 watt, terwijl de LED vervanger met vijf tot zeven watt hetzelfde effect heeft. Bij LED lampen is het belangrijk om te kijken naar het aantal lumen. In beide gevallen is de lumen output van een gloeilamp van 60 watt en een LED van vijf tot zeven watt 500-700 lumen. LED verbruikt dus veel minder energie voor hetzelfde resultaat.

Niet kijken naar de verschillende kleurtemperaturen van LED

De kleurtemperatuur wordt weergegeven in graden Kelvin. Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. Bedenk dus van tevoren goed waar u nieuwe verlichting wilt plaatsen en welke temperatuur hierbij het beste past. In een restaurant is namelijk warme verlichting nodig, maar op een school of kantoor is koude verlichting weer meer van toepassing.

Geen rekening houden met de lichtverspreiding van LED

Het is ook belangrijk om naar de gelijkmatigheid van licht te kijken. Conventionele verlichting schijnt vaak meer naar beneden, waardoor niet overal in de ruimte dezelfde lichtbeleving is en er vlekken in de ruimte kunnen ontstaan. LED zorgt voor verspreiding van het licht, waardoor er in de ruimte overal dezelfde lichtbeleving wordt gecreëerd. Door een lichtplan op te stellen geeft u aan waar u de verlichting wilt plaatsen. Meer informatie over het maken van een lichtplan? Klik hier>

Een LED lamp kopen zonder te controleren of de dimmer deze wel aan kan

De mogelijkheid om verlichting te kunnen dimmen is voor veel mensen van toegevoegde waarde. In een kantoor werken mensen het liefst in helder licht, maar tijdens het geven van een presentatie willen mensen vaak de verlichting dimmen, zodat deze minder fel is. Bij conventionele verlichting werkt het namelijk zo dat elke type dimmer dit type verlichting kan dimmen. Bijvoorbeeld elke willekeurige gloeilampdimmer kan elke gloeilamp dimmen. Bij LED verlichting werkt dit toch net even anders: op de verpakking kunt u vaak terugvinden welke dimmer u nodig heeft om de lamp te kunnen dimmen.

Een goedkope LED lamp aanschaffen

LED lampen zijn over het algemeen duurder dan conventionele verlichting, maar LED betaalt zich snel terug. LED lampen gebruiken veel minder energie dan conventionele verlichting waardoor u met LED direct bespaart op de energierekening. Daarnaast heeft LED veel meer branduren. Waar conventionele verlichting vaak na 10.000 uren aan vervanging toe is, gaat LED vaak tot wel 50.000 branduren mee. Maar zelfs onder de aanbieders van LED verlichting is er veel verschil. Goedkope LED lampen zijn vaak gemaakt van plastic en niet van metaal. Plastic geleidt minder goed, terwijl dit juist belangrijk is om de onderdelen van de lamp koel te houden. Hierdoor zullen goedkope LED lampen het al snel opgeven. Laat u dus niet misleiden tot de aanschaf van goedkope LEDs.

Niet naar de garantietermijn van verlichting kijken

Een garantietermijn geeft ook de kwaliteit weer van een LED lamp. Wanneer de garantie van zeer korte duur is, bijvoorbeeld niet langer dan een paar maanden, dan zal de kwaliteit van een lamp ook lager zijn. Als de garantie langer dan twee jaar is, kunt u er voorzichtig vanuit gaan dat de kwaliteit veel beter is. Dit heeft ermee te maken dat de verkopende partij haar product kent en hiermee kan garanderen dat het product voor een langere tijd meegaat. Bij Saled hanteren wij altijd een garantieperiode van minimaal drie jaar en van sommige lampen is de garantieperiode zelfs vijf jaar. Bij de technische specificaties van de verlichting in onze catalogus vindt u de garantietermijn terug van onze lampen.

Maak nu ook de overstap op LED verlichting van Saled

Al met al zijn er verschillende aspecten waar u rekening mee dient te houden tijdens de aanschaf en overstap naar LED verlichting. Per situatie is dit natuurlijk weer anders. Laat u altijd goed adviseren en vraag een adviesgesprek aan bij Saled. Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze accountmanagers.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]