Actueel

Wat is een lichtplan?

lichtplan

De sfeer en functionaliteit van een ruimte worden voor een groot gedeelte bepaald door de verlichting. Daarom is het van belang om een lichtplan te maken voordat er LED verlichting wordt geïnstalleerd. Maar wat is een lichtplan en hoe wordt een goed lichtplan gemaakt? Dat leest u in dit artikel.

Een lichtplan is een plattegrond waarop wordt aangegeven op welke plek in een bepaalde ruimte verlichting moet komen te hangen. Ook is op deze plattegrond te zien welke sterkte en kleurtemperatuur de verlichting dient te hebben. Aan de hand van een stappenplan laten we u zien wat een lichtplan precies inhoudt. 

Stap 1: Zet alle LED verlichting op een rij

Voordat er een lichtplan voor LED verlichting kan worden gemaakt is het belangrijk om eerst een overzicht te maken van alle belangrijke zaken waar gedacht aan moet worden. Als eerste is het van belang om per lamp te kijken naar de functie. Er moet worden vastgesteld of de lamp een decoratieve functie heeft of puur bedoeld is om een ruimte te verlichten. Ook kan er sprake zijn van functionele verlichting, zoals een leeslamp of accentverlichting om een voorwerp uit te lichten. Als tweede moet er gekeken worden of u te maken heeft met wettelijke vereisten. Zo is er bijvoorbeeld een wet die bepaalt dat een werkplek in een kantoorpand verlicht moet zijn met minimaal 500 lux. Wilt u meer weten over deze vereisten? Saled vertelt u er graag meer over!

Stap 2: Maak een plattegrond van de ruimte en verlichting

De volgende stap is het maken van een gedetailleerde plattegrond van de ruimte die verlicht moet worden. Geef op de plattegrond aan wat waar gebeurt en teken alle meubels in de ruimte. Geef ook duidelijk aan waar de stopcontacten zitten en geef de voorwerpen aan die verlicht moeten worden door bijvoorbeeld spot- of accentverlichting. Zo kan er gemakkelijk de juiste locatie voor uw LED verlichting worden bepaald. 

lichtplan

Voorbeeld van een lichtplan voor een kantoor

Stap 3: Bepaal de basisverlichting

De derde stap is het bepalen van de minimale verlichting. Dit moet voldoende zijn om de ruimte in de basis te verlichten. Neem deze LED lampen ook op in de plattegrond voor het lichtplan. Er moet gezorgd worden dat er zo min mogelijk schaduwwerking ontstaat. Bij schaduwwerking wordt het licht tijdelijk onderbroken en is het zichtveld minimaal. 

Stap 4: Stel de functionele verlichting vast

De functionele verlichting moet ervoor zorgen dat de activiteiten uit stap 2 naar behoren plaats kunnen vinden. Het wordt dan ook aangeraden om ook de functionele verlichting op de plattegrond te vermelden bij het maken van een lichtplan.

Stap 5: Bepaal de sfeerverlichting 

Als laatste wordt de sfeerverlichting aangegeven op de plattegrond. Deze verlichting is niet per se noodzakelijk, maar kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een voorwerp in de spotlights te zetten of om de sfeer van de ruimte te verbeteren. 

Voor ieder project stelt Saled samen met de klant een uitgebreid lichtplan op. Saled gebruikt professionele software om een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand lichtplan te ontwerpen. Aan de hand van ons model is bijvoorbeeld meetbaar hoe goed verlicht de ruimte daadwerkelijk gaat zijn. Heeft u interesse in het maken van een lichtplan voor LED verlichting en wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers voor passend advies!

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]