Actueel

5 grootste misverstanden over LED verlichting

misverstanden led verlichting

De aanschaf van LED verlichting kan ingewikkeld zijn door het grote aanbod. Daarnaast zijn er ook veel misverstanden over LED lampen. Saled kan u helpen bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende misverstanden over LED verlichting en leggen we uit hoe het wél zit.

LED is te duur

De aanschafprijs van LED verlichting is inderdaad duurder dan van conventionele verlichting. De totale besparing die u maakt door te kiezen voor LED wordt daarentegen elk jaar groter. Het energieverbruik van LED is namelijk vele malen lager dan bij conventionele verlichting. LED lampen zijn gemiddeld tien keer zuiniger. Ook is de levensduur van LED langer dan bij reguliere verlichting. Conventionele lampen gaan gemiddeld 2.000 uur mee; LED verlichting brandt gemiddeld 50.000 uur. Als laatste bespaart u ook nog op vervangingskosten, afhankelijk van de hoeveelheid lampen. Hoe eerder u LED verlichting aanschaft, hoe eerder u profiteert van deze besparing.

LED is te kil

Op het moment dat LED verlichting werd geïntroduceerd, was er alleen fel wit licht mogelijk. Dit wordt snel als kil ervaren. Inmiddels is LED verlichting ver doorontwikkeld en is er naast koel licht ook warm licht mogelijk. Warm licht heeft roodtinten en wordt hierdoor als huiselijker ervaren.

LED kan niet dimmen

Om de verlichting te laten passen bij verschillende situaties is het fijn om te kunnen dimmen. LED verlichting is net zoals conventionele verlichting dimbaar. Alleen het kan voorkomen dat LED dan gaat knipperen. Dit komt door een onjuiste dimmer of simpelweg een niet-dimbare LED lichtbron. De dimbaarheid van de lichtbron staat beschreven op de verpakking. De ondergrens van dimmen met een LED lichtbron ligt lager dan bij conventionele verlichting. Hierdoor ziet u geen verschil als u de LED verlichting aansluit op de conventionele dimmer. Ook heeft conventionele verlichting een andere wattage bereik. Voor het dimmen van LED verlichting is een andere (LED) dimmer daarom noodzakelijk.

LED heeft geen kleur

De kleur van verlichting wordt gemeten in graden Kelvin. Vroeger had LED verlichting een ‘witte’ kleur. Tegenwoordig is LED verlichting in elke kleur verkrijgbaar. Hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer de kleur. Hierbij varieert de kleurtemperatuur van 1700 Kelvin – zeer warm licht – tot 6500 Kelvin, wat vergelijkbaar is met daglicht. De gemiddelde kleurtemperatuur in een kantoor is 4000 tot 5000 Kelvin.

LED past niet in mijn armatuur

Saled helpt met het vinden van een één-op-één vervanger zodat ook de LED lichtbronnen in uw armatuur passen. Deze techniek heet retrofit. Dit houdt in dat LED lampen dezelfde fitting hebben als uw huidige lampen of het huidige armatuur moet omgebouwd worden. Dit vergt veel minder tijd dan een compleet nieuw armatuur plaatsen. Let bij de aanschaf van een nieuwe lamp wel op de lichtopbrengst. Wilt u de huidige lichtopbrengst behouden, controleer dan goed het aantal lumen!

Geïnteresseerd in Saled LED verlichting?

Saled kan uw zorgen uit handen nemen bij de vervanging van uw verlichting. Zo kunt u gemakkelijk verduurzamen door over te stappen naar LED verlichting.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]