Actueel

Technische specificaties uitgelegd: wat betekent het?

energiebesparingsplicht

Onze catalogus staat vol met verschillende typen verlichting en deze hebben allemaal weer andere technische specificaties. U kent er wellicht een paar, maar er zullen ook specificaties zijn waarvan u nog nooit gehoord heeft. Geen probleem! In dit artikel worden alle technische specificaties uitgelegd zodat u weet wat u in huis haalt of welke specificaties een type lamp moet hebben. 

Lumen

De letterlijke definitie van Lumen is: “een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht afkomstig van een lamp of een ander soort lichtbron”. Lumen geeft dus aan hoeveel lichtopbrengst een lamp geeft. Hoe meer licht eruit een lamp komt, hoe hoger het aantal lumen. Maar hoeveel lumen heeft u nu nodig? Dat verschilt per ruimte; zo heeft u meer lumen nodig in een kantoorruimte dan in een woonkamer. Verward het aantal lumen niet met het aantal watt dat een lamp heeft. Vroeger was het namelijk zo: hoe meer watt hoe meer licht. Voor LED verlichting gaat deze regeling niet meer op. Watt geeft namelijk het energieverbruik aan en bij LED is dit lager omdat LED veel minder energie verbruikt dan conventionele verlichting. 

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur de verlichting uitstraalt. Deze wordt altijd uitgedrukt in graden Kelvin. Hoewel u hier misschien denkt aan allerlei verschillende kleuren (zoals geel, blauw of rood) gaat het hier om de kleur wit. Er zijn namelijk veel verschillende kleuren wit, van zeer warm tot zeer koel licht. Hoe lager de Kelvin, hoe warmer de kleur. LED verlichting is tegenwoordig dus echt niet meer alleen koud en kil. 

Wattage

Zoals we eerder al schreven, staat wattage niet gelijk aan het aantal lumen. Wattage is de eenheid van vermogen, dus deze eenheid geeft aan hoeveel energie een lamp nodig heeft. LED is erg energiezuinig daardoor heeft het vaak een lager aantal watt vergeleken met conventionele verlichting, maar de lichtopbrengst van LED is vaak wel beter. 

Voltage

Voltage, afgekort volt, geeft aan hoeveel elektrische spanning een lamp nodig heeft. De stroom die wordt geleverd, is gemiddeld 220/230 volt. De meeste lampen zijn hierop aan te sluiten. Zit er een groot verschil tussen het aantal volt dat een lamp nodig heeft en wat er aangeboden wordt? Dan is het handig om er een transformator tussen te plaatsen. 

Powerfactor

De Powerfactor zegt iets over het verschil tussen het schijnbaar vermogen en het netto vermogen. De powerfactor geeft weer hoeveel stroom daadwerkelijk gebruikt wordt om licht te creëren. De gewenste situatie is als er geen verschil is tussen het schijnbaar vermogen en het netto vermogen. Dan kom deze precies uit op 1. Is er extra vermogen nodig dan is de powerfactor lager dan 1. Wanneer de powerfactor bijvoorbeeld 0,6 is verbruikt de lamp uiteindelijk 40% meer vermogen en betaalt u meer stroom. Hoe dichter de powerfactor bij de 1 zit, hoe minder u extra hoeft te betalen. Bij Saled streven we naar een Powerfactor van 0.97. 

S/P Ratio

Het aantal Lumen is al een goede maatstaf als het om de lichtopbrengst gaat, maar de S/P ratio geeft een nog beter beeld. Hier wordt namelijk ingegaan op het menselijk zicht. Het menselijk zicht is verdeeld in drie gebieden op het netvlies. 

  • Scotopisch: Dit gedeelte van het netvlies wordt gebruikt wanneer mensen zich bevinden in weinig licht, bijvoorbeeld in het donker. Dan is de mens afhankelijk van de staafjes van het netvlies. 
  • Photopisch: Dit gedeelte van het netvlies wordt gebruikt wanneer mensen zich bevinden in voldoende licht, dus daglicht. Dan is de mens afhankelijk van de kegeltjes van het netvlies. 
  • Mesopisch: Dit zicht zit er tussenin, dus wanneer de mens zich bevindt in gemiddelde verlichting, bijvoorbeeld in schemering. Dan is het netvlies afhankelijk van zowel de staafjes als de kegeltjes. 

Nu we globaal weten hoe het menselijk zicht in elkaar steekt, is de S/P ratio ook makkelijker te begrijpen. Deze ratio geeft aan in welke mate een lamp geschikt is. Bij donkere omgevingen is een hogere S/P ratio het meest geschikt en voor lichtere omgevingen is een lage ratio geschikt is. 

IP Waarde

De IP waarde staat voor International Protection rating. Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen stof en het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht en water aan. IP20 is bijvoorbeeld alleen stofdicht maar een IP68 is zowel beschermd tegen stof als tegen een verblijf onder water. Ook alle weersomstandigheden worden hierin meegenomen.   

IK waarde

De IK waarde geeft de slagvastheid aan van een armatuur. Deze waarde geeft dus aan hoe de behuizing van de verlichting de elektronische componenten beschermt tegen invloeden van buitenaf. De waarde IK02 staat voor een standaard armatuur met minimale bescherming en een IK10 is de meeste uitgebreide waarde voor bescherming. Deze is tevens vandaalbestendig en biedt de meeste bescherming. De IK waarde is vooral van toepassing op buitenverlichting. 

Waar moet u opletten?

Nu u weet wat de verschillende specificaties inhouden, is het vervolgens belangrijk dat u de juiste verlichting kiest. Hierover kan Saled u adviseren. Door het maken van een verlichtingopname zal u een advies van Saled krijgen over welke type verlichting het beste bij uw situatie past. Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]