Actueel

LED verlichting van Saled: hét alternatief voor conventionele TL verlichting

tl-lamp

De TL buis is al sinds 1935 een populaire keuze als binnenverlichting. Deze verlichting ziet er echter vaak niet meer modern en mooi uit. Daarnaast verbruikt de TL-buis ook veel energie. Ook heeft dit type een negatief effect op de mens doordat conventionele verlichting flikkert. Dit kan concentratie- en vermoeidheidsklachten opleveren. Veel redenen om eens te kijken naar een vervanger. Maar welke type kan de conventionele TL-buis vervangen? Saled heeft de oplossing: LED.

De werking van conventionele TL verlichting

In 1935 werd de fluorescentie buis, of zoals die in volksmond werd genoemd: de TL-buis, gepresenteerd. TL staat voor tube luminescent, oftewel tube light. Fluorescentielampen geven licht door het verwarmen/verbranden van gassen. Een TL-buis is aan de binnenkant bedekt met fluorescerende stof en gevuld met kwikdamp en edelgas. Aan beide kanten bevinden zich elektroden waardoor er een gasontlading ontstaat. De kwikdamp zorgt voor ultraviolette straling en de fluorescerende stof zorgt ervoor dat de straling wordt omgezet naar licht wat de mens kan zien. Er zijn drie typen TL verlichting op de markt: de T12, T8 en T5. Het verschil in deze typen verlichting is de diameter.

Het uitschakelen van het elektronisch voorschakelapparaat

Type T8 is te herkennen aan een starter. Deze zorgt er letterlijk voor dat de verlichting gaat branden. Wanneer de verlichting aangaat, zal die altijd eerst een paar keer knipperen. Ook wanneer de starter aan vervanging toe is, blijft de verlichting knipperen. Type T5 is een nieuwere variant dan de T8. Deze maakt namelijk gebruik van een elektronisch voorschakelapparaat. Dit apparaat zorgt ervoor dat de verlichting sneller zal gaan branden. Door TL verlichting te vervangen door LED is een starter of (E)VSA helemaal niet meer nodig. Deze componenten vragen namelijk veel onderhoud.

Alternatieven voor de conventionele TL verlichting

Saled heeft verschillende typen LED verlichting die de conventionele TL verlichting kunnen vervangen. Wanneer het armatuur nog in een uitstekende staat verkeert, hoeft alleen de verlichting vervangen te worden. Dit wordt Retrofit genoemd. Deze lampen passen één-op-één op de fitting van het TL armatuur. Het voordeel van LED verlichting is dat LED een laag energieverbruik heeft en hiermee wordt er vaak een enorme besparing op de energierekening gerealiseerd. Deze LED buizen gaan ook wel zes keer langer meer dan de conventionele TL-buizen. Doordat de (E)VSA wordt uitgeschakeld wordt er nog meer energie bespaard. Deze lampen zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende lumen, wattages, kleurtemperaturen en afmetingen. Zo is er altijd een match.

Als het nodig is om de verlichting inclusief het armatuur te vervangen, zijn LED panelen een oplossing. Conventionele TL-buizen werden namelijk veelal in oude en stoffige lamellen gemonteerd. De LED panelen zijn daarentegen zeer dun en gemakkelijk te monteren. Deze lichtbronnen kunnen naadloos in ieder systeemplafond gemonteerd worden. Ook hiervoor heeft Saled verschillende afmetingen beschikbaar. Deze verlichting is ook leverbaar met een dimbare driver, zodat het mogelijk is om de verlichting te dimmen. 

LED panelen

TL verlichting is een type binnenverlichting

TL verlichting is een type verlichting die veel wordt toegepast in kantoorruimtes, scholen of winkels. Conventionele TL lampen kunnen een negatief effect hebben op personen. Dit komt doordat de verlichting flikkert. Zo heeft de conventionele T8 50Hz (Hertz). Dit betekent dat de lamp vijftig keer per seconde aan- en uitgaat. Deze flikkering is niet met het blote oog te zien, maar het heeft wel degelijk een negatief effect op mensen. Denk hierbij aan vermoeidheidsklachten en concentratieverlies. LED is daarentegen stil en kan dus de productiviteit verhogen van medewerkers of leerlingen.

Voordelen LED verlichting

Wanneer de conventionele verlichting wordt vervangen door LED verlichting wordt er ten eerste al veel bespaard op de energierekening. LED verbruikt maar liefst 65% minder energie dan conventionele verlichting. Doordat de (E)VSA niet meer nodig is, wordt er nog meer besparing gerealiseerd. Naast de extra energiebesparing wordt er ook bespaard op de onderhoudskosten. De (E)VSA is namelijk een slijtagegevoelig component, door deze weg te laten behoort onderhoud tot verleden tijd. Daarnaast heeft LED minstens 50.000 branduren, terwijl de conventionele TL verlichting gemiddeld 10.000 branduren heeft. Er ontstaat hiermee ook een besparing op de vervangingskosten.

Wilt u uw TL verlichting vervangen?

Of ben je geïnteresseerd in LED verlichting van Saled? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]