Actueel

Parkeergarage P1-ArenA in Johan Cruijff ArenA over op Saled LED verlichting

In de parkeergarage P1-ArenA onder de Johan Cruijff ArenA werd eind mei de laatste hand gelegd aan de installatie van de nieuwe LED verlichting van Saled. De overstap naar LED is onderdeel van het meerjarenplan om alle ArenA parkeergarages duurzaam en energiezuinig in te richten. Hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek koos vanwege eerdere succesvolle samenwerkingen wederom voor Saled als LED leverancier. Vanwege het Europees Kampioenschap voetbal, dat ten tijde van de aanvang van dit project nog voor komende zomer op de planning stond, raakte het meerjarenplan in stroomversnelling

De parkeergarage P1-ArenA, gelegen onder de Johan Cruijff ArenA, en tevens de grootste parkeergarage van Nederland, werd in een paar maanden tijd voorzien van LED verlichting van Saled. Tijdens het project, dat startte in december 2019 en ruim voor de start van het EK, dat nu volgende zomer plaats zal vinden, afgerond is, werden alle oude IP65 armaturen en noodverlichtingsarmaturen vervangen door LED IP65 armaturen, LED lijnverlichtingsarmaturen en LED vluchtwegverlichting. Dit werd gedaan in samenwerking met BAM Bouw en Techniek – Regio Midden, dat optrad als hoofdaannemer van de algehele renovatie van de parkeergarage en de opdracht verstrekt kreeg door Gemeente Amsterdam.

Flinke besparingen voor gemeente Amsterdam

Omdat LED verlichting erg duurzaam en milieuvriendelijk is, past dit goed binnen de plannen van Gemeente Amsterdam om de uitstoot van CO2 en het energieverbruik terug te dringen. De nieuwe verlichting van Saled zal namelijk voor flinke besparingen zorgen: zo komt de energiebesparing op meer dan één miljoen kWh, 1.136.502 om precies te zijn. Daarnaast wordt de uitstoot van CO2 teruggebracht met 671.901 kilogram per jaar. Omgerekend zijn dit maar liefst 33.595 bomen. Dit is bijna tien procent van alle laan- en straatbomen in Amsterdam.

LED verlichting in parkeergarage Amsterdam Arena

Plannen voor een duurzame ArenA

Ook de Johan Cruijff ArenA zelf wordt al enige tijd op de schop genomen. Dit is onderdeel van een project dat losstaat van de renovatie van de parkeergarage P1-ArenA. Laatstgenoemde is namelijk eigendom van Gemeente Amsterdam, terwijl Stadion Amsterdam N.V. eigenaar is van het stadion zelf. Al in 2010 werd het plan opgevat om “het stadion te verduurzamen en energieneutraal te maken”, meldt Installatie Journaal. In de loop der jaren zijn er dan ook veel stappen ondernomen om dit te bewerkstelligen. Dit resulteerde erin dat de Johan Cruijff ArenA in 2018 verkozen werd tot één van de vijf meest duurzame sportaccommodaties ter wereld door The Climate Action, een netwerk van non-gouvernementele organisaties die zich richten op het tegengaan van de opwarming van de aarde en andere milieukwesties. De plannen om de Johan Cruijff ArenA te verduurzamen worden, net als de verduurzaming van de parkeergarage P1-ArenA, gesteund door Gemeente Amsterdam. De overstap naar LED verlichting van Saled voor de algehele parkeergarage zorgt voor extra verduurzaming van de sportlocatie. 

Het EK van 2021

Het is niet zonder reden dat er veel aan de Johan Cruijff ArenA en de onderliggende parkeergarage veranderd wordt: volgende zomer vindt namelijk het EK voetbal plaats, dat vanwege de coronacrisis een jaar uitgesteld is. Anders dan voorgaande jaren zijn er twaalf gastlanden. De wedstrijden worden over heel Europa gespeeld, waaronder ook in de Johan Cruijff ArenA, waar alle wedstrijden van het Nederlands elftal zullen plaatsvinden. Om bezoekers een optimale beleving te garanderen worden de nodige veranderingen toegepast in de Johan Cruijff Arena. De nieuwe verlichting van Saled in de parkeergarage zorgt voor een betere lichtbeleving van de bezoekers van het stadion: kapotte en knipperende verlichting is voortaan verleden tijd. 

Interesse in LED verlichting?

Neem vandaag nog contact op met Saled. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]