Actueel

Gemeente Ooststellingwerf stapt over op Retrofit lampen van Saled

Gemeente Ooststellingwerf plaatst LED verlichting

Gemeente Ooststellingwerf is begin 2019 begonnen aan een groot verduurzamingsproject van de openbare verlichting. De gemeente heeft de keuze gemaakt om oudere armaturen de aankomende jaren stapsgewijs te vervangen door nieuwe LED armaturen. Daarnaast is gekozen om jongere armaturen te verduurzamen door nieuwe, duurzame retrofit lampen van Saled toe te passen. Het project, dat uit twee fases bestaat, is door de gemeente gestart om het energieverbuik van de openbare verlichting met ongeveer 50% te verminderen.

Toen de gemeente op zoek was naar een manier om de jonge straatverlichtingsarmaturen te verduurzamen en te vervangen stuitte zij op de retrofit oplossing. Na meerdere gesprekken en een aantal testen met de lampen van Saled, is er begin 2019 gekozen om op grote schaal de huidige lampen te vervangen door LED Retrofit lampen. Uit de aanbestedingen kwam Saled als beste aanbieding naar voren. Binnen de gemeente Ooststellingwerf is ongeveer de helft van de armaturen nog vrij jong en in goede staat en men wilde geen kapitaalvernietiging. De eerste fase van het project is door Spie (voorheen Ziut) inmiddels afgerond. In de tweede fase zal Heijmans in het overige deel ook retrofit lampen van Saled installeren. De verwachting is dat dit vervangingsproject begin 2022 afgerond is.

LED oplossing

Spie heeft 916 armaturen voorzien van retrofit verlichting door de oude lampen te vervangen voor PS-L 18 watt lampen, wat het wattage aanzienlijk omlaag heeft gebracht. Doordat sommige van de PS-L lampen zijn voorzien van een Dynadimmer kan de gemeente nóg meer besparen door het licht te dimmen. Van de 987 retrofit lampen die Heijmans heeft besteld is het merendeel ook PS-L 18 watt, maar zij zullen ook PS-L 13 watt en PS-L 26 watt lampen gebruiken om de conventionele PL-L lampen te vervangen.

Minder kapitaalvernietiging met retrofit

Retrofit is een technologie waarbij bestaande voorwerpen worden aangepast, waarna ze weer voldoen aan de modernste technieken. Retrofit LED verlichting verwijst dus naar het aanpassen van bestaande armaturen zodat deze geschikt worden voor het gebruik van LED lampen. Naast het feit dat deze ombouw vrij eenvoudig is, gaat het ook zoals gezegd ook kapitaalvernietiging tegen. In het geval van gemeente Ooststellingwerf betekende dit dat de helft van de straatlantaarns niet vervangen hoefde te worden. Zo kon de gemeente gelijk beginnen met besparen.

Ook besparen met LED verlichting?

Net als gemeente Ooststellingwerf ook verduurzamen en besparen? Neem geheel vrijblijvend contact op met een accountmanager van Saled. Wij voorzien uw graag van passend advies rondom uw lichtsituatie.

Begin direct met besparen

Direct contact met Saled

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
[fc id='2'][/fc]